zondag 16 november 2008

Alles wat je moet weten over klimmen in balans met de driehoekstechniek

Waarom is klimmen in balans zo belangrijk?

Omdat dit minder kracht inspanning kost waardoor je het klimmen langer vol kan houden. Klim je uit balans dan moet je met spierkracht je balans compenseren, wat onnodige spierkracht vraagt. Door in balans te klimmen maak je dus zo effectief mogelijk gebruik van je spierkracht waardoor je zo lang mogelijk door kunt klimmen, of ze zwaar mogelijke routes kunt volbrengen, denk aan routes met overhang.

Klimmen middels de driehoek techniek

De eerste stap bij klimmen in balans is het klimmen in driehoeken. Als je klimt, heb je vier punten waarmee je houvast hebt op de wand, twee handen en twee voeten. Om te verplaatsen moet je een punt los laten en verder zetten. Als je uit balans gaat door een punt los te laten, dan kost dit onnodig veel kracht. Je moet dus in balans blijven wanneer je met drie punten vast staat. Door in een driehoek te staan met deze drie punten gaat dit lukken.




Hier links de juiste driehoeken





Hier rechts de verkeerde driehoeken



De driehoeken die je ziet moet je als volgt lezen. De onderste punt(en) zijn je voeten, de bovenste punt(en), zijn je handen. Als de plek waar je maar een vast punt hebt, scheef van de twee andere punten staat/niet tussen de andere twee punten uit te lijnen is, sta je uit balans en kost dit veel spaarkracht. Je "klapt dan open", zoals dit ook wel genoemd wordt. Je lichaam maakt een deur beweging en draait van de ene naar de andere kant, het is dan zeer lastig om verder te klimmen.


Klimmen in balans heeft alles te maken met het lzp=lichaamszwaartepunt. De driehoekstechniek is gebaseerd op het lzp. Het lichaamszwaartepunt mag namelijk niet buiten de juiste driehoek vallen. De driehoek mag geen hoeken maken die groter zijn dan 90°. Bekijk het figuur hier rechts. Dit figuur beeld uit dat je met twee voeten staat en een hand vast hebt. je kunt dan binnen de stippenlijnen je hand verplaatsen zonder uit evenwicht te raken. Plaats je hand buiten de driehoek dan kost het veel moeite om in evenwicht te blijven, of zelfs het lukt niet.

Klimmen in balans wordt behandeld in hoofdstuk 2
van de muurklim techniek les.

Wil je meer weten over de muurklim techniek cursus,
zie muurklimmen.com
De cursus bevat duidelijke illustraties, foto's en films.